Afgift på biler
Når du ejer en bil og kører den i Danmark, så er du under lovgivningen tvunget til at betale afgift. Denne afgift blev indført tilbage i 1924, og prisen afhænger af, hvilken bil der er tale om. Der er tale om flere forskellige former for afgifter, nemlig registreringsafgift og vægtafgift/grøn ejerafgift. Alle biler og andre køretøjer skal registreres i motorregistret. Første gang en bil bliver indregistreret i Danmark, skal der betales en registreringsafgift, og det samme gælder, hvis du importerer en bil fra udlandet til Danmark. Herhjemme er registreringsafgiften desværre noget højere end i resten af Europa – og det bliver desværre ikke nødvendigvis billigere af, at du importerer en bil. Afgiften på brugte biler udregnes altid efter bilens handelspris, hvor afgiften på nye biler er 100% afhængig af importørens indkøbspris.
Søger du yderligere information, om enten salg eller eksport af bil, kan du læse mere her.
Vægtafgift og grøn ejerafgift
Vægtafgift og grøn ejerafgift er i princippet to betegnelser for den samme ting. Forskellen er, at vægtafgift bliver opkrævet for personbiler, der er registreret første gang før 1. juli 1997, samt varebiler registreret før 18. marts 2009. Alle køretøjer, der er registreret første gang efter disse datoer, bliver opkrævet grøn ejerafgift i stedet. Vægtafgiften blev indført, da man i tidernes morgen begyndte at registrere, at bilerne belastede vejene. Afgiften blev så til for at hjælpe staten med at vedligeholde og udvikle vejnettet rundt omkring i landet. Årsagen til, det hedder vægtafgift er, at prisen bliver udregnet efter bilens vægt. Desto tungere bilen er, desto mere slider den på vejene, og desto større er afgiften derfor. Ligeledes har det en betydning for afgiften, om bilen kører på diesel eller benzin, og her betaler man for dieselbiler en højere afgift.
For nyere biler betales der altså grøn ejerafgift. Denne afgift er en brændstofforbrugsafgift – det vil sige, jo længere din bil kan køre på literen, desto mindre skal du betale i grøn ejerafgift. Det er på bilens registreringsattest, du kan se, hvor langt din bil officielt er angivet til at kunne køre på literen.
Hvad er registreringsafgift?
Afgift på biler dækker over flere ting. Før du må køre i din nye bil på de danske veje, skal bilen som udgangspunkt have danske nummerplader på. Før du kan registrere i motorregistret, skal der blive betalt en afgift af bilens værdi. Denne afgift hedder registreringsafgift og bliver betalt til den danske stat. Det samme gælder ved importerede biler til Danmark.
Hvad koster registreringsafgift?
Du skal betale registreringsafgift, hvis du har bopæl i Danmark og kører i en dansk indregistreret bil eller andet køretøj i landet. Afgiften er værdibaseret, og størrelsen afhænger af handelsværdien for din bil, den dag den bliver indregistreret. Hos bilplus er vi ikke kun eksperter i køb og salg af biler. Har du brug for viden om afgift på biler, giver vi gerne et bud.
Hvordan beregner SKAT værdien på min bil?
Din bils værdi bliver fastsat hos SKAT. Først laver man en værdibaseret vurdering af bilen ud fra markedet. For eksempel gennem bilannoncer eller ude hos forhandlere. Kilometertallet har også en betydning for din bils vurderede værdi. Vil du vide, hvad din bil er værd? Vi giver dig et gratis bud.
Hvorfor hedder det vægtafgift?
Da biler belaster vejene, har man for længe siden indført en vægtafgift, som faktisk hedder grøn ejerafgift i dag . Navnet kommer af, at jo tungere din bil er, desto mere slider den på vejene. Derfor bliver din bil udregnet efter dens vægt. Læg også mærke til, om din bil er på diesel eller benzin. Der er nemlig en højere afgift for dieselbiler.
Fritagelse for bilafgift
Ifølge den danske lovgivning, må personer med bopæl i Danmark kun køre i dansk indregistrerede biler i landet. Dog er der få undtagelser, og én af dem er blandt andet, hvis du bor i Danmark, men arbejder i udlandet for en udenlandsk arbejdsgiver – så må du gerne køre i en bil uden at betale dansk registreringsafgift. Hvad vægtafgift og grøn ejerafgift angår, er du ikke længere fritaget, selvom du kører i elbil eller brintbil. Den grønne ejerafgift for elbiler og brintbiler bliver beregnet efter de samme satser som for benzinbiler. Hos bilplus er vi eksperter, når det kommer til ikke kun køb og salg af biler, men også hvad angår alle reglerne på området. Derfor er du altid velkommen til at kontakte os, hvis du skulle være i tvivl om noget. Vi sidder klar til at hjælpe dig.